Samfund

Boligudbuddet er på sit laveste siden 2005

Det samlede boligudbud i Danmark er i øjeblikket 36.411 boliger. Det er historisk lavt, og vi skal tilbage til 2005 for at finde et tilsvarende lavt niveau. Foto: Nybolig.

Siden coronapandemien gjorde sit indtog i foråret 2020 er udbuddet af boliger til salg på boligmarkedet svundet hastigt ind. Faktisk så meget, at boligudbuddet nu er det laveste i 17 år.

Den 1. februar kan coronapandemien officielt være et afsluttet kapitel i Danmark. Regeringen mener ikke længere, at Covid-19 skal klassificeres som en samfundskritisk sygdom, og derfor er der lagt an til, at de nuværende coronarestriktioner vil blive skrinlagt.

Ifølge ejendomsmæglerkæden Nybolig er det en milepæl under coronapandemien, der snart har varet i to år. Og nyheden kan være med til at markere en ændring på boligmarkedet.

-Vi har de seneste to år set en historisk stor handelsaktivitet fra købeklare danskere, der har haft et behov for at forløse de nye boligbehov, som en ændret hverdag under pandemien har medført. Men vi forventer, at vi med udsigten til et 2022 uden de omfattende restriktioner fra tidligere år vil se en aktivitet på boligmarkedet i stil med årene før coronapandemien, siger Alexander Falck Winther, der er pressechef i Nybolig.

Historisk lavt udbud

Det nuværende samlede udbud på 36.411 boliger til salg er så lavt, at vi skal tilbage til perioden februar 2005 til april 2006 for at finde et tilsvarende lavt udbud. Det viser en dugfrisk opgørelse fra Boligsiden, som Nybolig har analyseret.

Efter den store handelsaktivitet de seneste år, som har været med til at reducere boligudbuddet markant, forventer mæglerkæden et mere afdæmpet aktivitetsniveau på boligmarkedet i 2022.

-Rigtig mange danskere har allerede realiseret drømmen om et nyt hjem. Derfor ser vi nok ind i et år, hvor mætheden på boligmarkedet så småt vil indfinde sig, og hvor et boligskifte er mindre presserende end tidligere, hvis vi helt får hverdagen tilbage, som vi husker den, siger Alexander Falck Winther.

I efteråret adspurgte vi i en undersøgelse foretaget af Epinion danskerne om deres forventning til udviklingen i boligudbuddet det næste halve år. Her svarede 33,2 pct. at de forventede, at udbuddet enten steg en smule eller betydeligt. 36,4 pct. svarede, at de forventede et uændret boligudbud. 18,2 pct. at udbuddet ville falde en smule eller betydelig, mens 12,2 pct. svarede ved ikke.

Kommentarer